Mariusz Adamczak

 

He started to play the piano at the age of 7. In1998, under the guidance of Prof. Gabriela Weiss, he graduated with distinction from F. Chopin State School of Music  in Warsaw. Since that time he took master-courses and consultations with Vladimir Ashkenazy, Prof. Gary Graffman, Prof. Lee Kum-Sing, Prof. Gabriela Weiss, Prof. Ewa Bukojemska, Kevin Kenner and Gerardo Vila.

In 2009 under the guidance of Prof. Ewa Bukojemska he graduated with distinction from the Cracow Academy of Music. In 2008 he was studying under the guidance of Prof. Viniciu Moroianu at the National University of Music in Bucharest.

In 1998 he received an Artistic Scholarship of the Polish Minister of Culture and Art.

He is a prize-winner of national and international piano competition, among other:  II award of the National EPTA Piano Competition in Cracow (1994), V award of the “Giovanni Pianisti” International Piano Competition in Cava de Tirreni in Italy (1995),            II award (I award was not granted) of the “Konzerteum” International Piano Competition in Markopoulo Mesogeas in Greece (1997), I award and GRAND PRIX of the National Piano Competition under the patronage of Polish Ministery of Culture and Art in Warsaw (1998), GRAND PRIX of the “Pro-Piano Romania” International Piano Competition in Bucharest in Romania (2002).

He was invited to perform on various national and international Festivals, among other: F. Chopin Music Festival in Gent (Belgium), F. Chopin Music Festival in Gaming (Austria), “Forum of Young Pianists” in Darmstadt (Germany), “Young Pianists Interpretations” during Chopin Festival in Valldemossa (Mallorca), Young Pianists Festival in Siedlce (Poland), “Floralia” Music Festival in Warsaw (Poland) and Summer Music Festival in Cracow (Poland).

He made live and studio recordings for Polish Radio “Opole”, “Planete” TV, Radio Cluj and BBC.

As a soloist he performed with various conductors among other H. Prochota, M. Klauza, A. Nagorski, V. Nejmier, B. Rasulow, O. Balan, with various orchestras among other Uzbekistan National Symphony Orchestra, National Symphony Orchestra of the Polish Radio, Iasi Philharmonic Orchestra, Łomża Chamber Orchestra, Symphony Orchestra of University of Music in Tashkent, Symphony Orchestra of the F. Chopin University of Music in Warsaw  and also with Quartet “Camerata”, Quintet “Camerata Vistula”, “Gaudeamus Quartet”, “Cracow Royal Quartet” and “Varsovia Ensamble”

He performed in Poland, Belgium, Austria, Germany, Netherlands,Italy,Romania, Rep. Moldova, Morocco, Spain, Switzerland, UzbekistanandU.S.A.

 

Cursuri de maiestrie cu pianistul Mariusz Adamczak

Artă-cultură Vineri, 31 Octombrie 2008

Timp de doua saptamini, Liceul de Muzica “Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca a organizat, in premiera, un curs de maiestrie artistica de asemenea durata, pianistul polonez Mariusz Adamczak revenind in Romania la invitatia elevilor si studentilor clujeni si brasoveni. Tot in premiera, cursurile de maiestrie au inclus atit ore individuale, cit si workshop-uri pe grupe. Participantii la master au avut de prezentat, in plus, piese impuse, trimise din Polonia de pianistul-profesor si menite a dezvolta anumite aspecte interpretative si tehnice. Dupa ce, in luna mai a acestui an, pianistul Mariusz Adamczak sustinea un recital in cadrul stagiunii de recitaluri si concerte a Academiei de Muzica “Gh. Dima”, precum si un seminar & workshop Chopin la Liceul de Muzica “Sigismund Toduta”, el a revenit si in toamna, pentru a sustine cursuri de maiestrie in perioada 23 octombrie – 2 noiembrie a.c., la amintitul liceu.

Pentru organizarea acestor cursuri, cele mai ambitioase de pina acum, Liceul de Muzica “S. Toduta” a avut drept colaboratori Scoala de Muzica “A. Bena”, precum si magazinul de instrumente muzicale “Kvartett”. Potrivit interlocutorului nostru, prof. Eugen Nazare, dintre organizatori s-au distins profesoarele Lia Negru, Monica Soltan si Calina Negreanu si, nu in ultimul rind, echipa Musica – elevii Alexandra Zlatior, Ioana Irimia, Bianca Cosma si Mihai Andritcu – aceeasi echipa care a cistigat ultima editie a concursului de finantare organizat de YouthBank. Intre elevii participanti la curs, cei mai cunoscuti sint: Ionut Hergane, Octavia Marc, Silvia Zervu, Ioana Irimia, Alexandra Zlatior, Flavius Ianchis sau Vlad Eniu, tineri despre care am mai scris si despre care, cu siguranta, vom mai scrie.

Portretul artistului Mariusz Adamczak: nascut in Varsovia, la data de 19 ianuarie 1978, Mariusz Adamczak a inceput studiul pianului la virsta de 7 ani. In perioada 1991-1998 a fost indrumat de prof. Gabriela Weiss in cadrul Colegiului National de Muzica “F. Chopin” din orasul natal. Dupa absolvire a inceput sa participe la unele dintre cele mai importante cursuri de maiestrie sustinute de profesori ca Vladimir Ashkenazy, Garry Graffman, Gabriela Weiss, Lee Kum Sing, Kevin Kenner si Gerardo Vila. Incepind cu 2004 este student al Academiei de Muzica din Cracovia, clasa prof. Ewa Bukojemska. In 1992, tinarul pianist cistiga concursul de burse organizat de filiera EPTA din Varsovia, iar in 1994 este distins cu premiul II in cadrul Concursului National de Pian al aceleiasi asociatii. O luna mai tirziu, i se acorda mentiunea Festivalului Tinerilor Pianisti din Siedlce. Tot in acelasi an este invitat al Festivalului International Chopin din Gent (Belgia), pentru ca in 1995 sa participe la Festivalul International Chopin desfasurat in Austria, la Gaming. Devine treptat un invitat permanent al celor trei festivaluri. De asemenea, in 1995 cistiga premiul V la Concursul International de Pian “Giovanni Pianisti” – Cava de ‘Tirreni (Italia).

In 1996, sustine un recital Chopin in orasul natal al marelui compozitor -Zelazowa Wola. Anul 1997 il propulseaza pe Mariusz pina in semifinala Concursului International de Pian din Porto (Portugalia), precum si pe scena “J.F. Kenedy” din Darmstadt (Germania), sustinind un recital sub egida Forumului Tinerilor Pianisti. In decembrie 1997, Mariusz Adamczak cistiga premiul II (primul premiu nefiind acordat) al Concursului International de Pian “Konzerteum” -Markopoulo Mesogeas, Grecia. In 1998, este laureat al primului premiu, precum si al marelui premiu – Carul lui Apollo, al Concursului National de Pian din Varsovia. In acelasi an, tinarul pianist este invitat de Filarmonica din Opole pentru a interpreta concertul pentru pian si orchestra in mi minor de Chopin. In iulie 1998 primeste o bursa artistica oferita de Ministerul Culturii. In octombrie, acelasi an, este invitat in Germania sa sustina doua recitaluri, la Castelul Herrnsheimer din Worms si la Muzeul Roßdorf. In 1999, este invitat de Asociatia Marocana a Prietenilor lui Chopin pentru un recital inaugural cu ocazia Anului Chopin in Cassablanca – Maroc.

In iulie 1999, sustine alt recital in Valldemossa -Mallorca. In august 1999, Mariusz Adamczak este prezent pe scena Centrului International de Congrese din Berlin, iar in acelasi an este invitat in Tucson (SUA) sa sustina un recital Chopin cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la moartea compozitorului. In decembrie 1999, devine semifinalist al Concursului International de Pian Chopin – Ankara, Turcia. In august 2001, pianistul polonez este invitat de fundatia Kyoto – Cracovia pentru un recital sustinut la Centrul Japonez de Arta si Tehnica “Manggha” in Cracovia. Citeva luni mai tirziu, revine ca semifinalist al concursului din Porto.

 In iunie 2002, cistiga Marele Premiu al Concursului International “Pro-Piano” – Bucuresti, Romania. In 2002 concerteaza in Olanda si Uzbekistan. In iunie 2003, se intoarce in Romania pentru a sustine recitaluri in Timisoara si Bucuresti la invitatia Institutului Cultural Polonez. Un an mai tirziu, impreuna cu sotia sa, Milena Kedra-Adamczak, este invitat al Radio Cluj. In anul urmator, Mariusz Adamczak inregistreaza pentru BBC si continua seria de recitaluri si concerte in tara natala.In 2007, este trimis cu bursa in Romania si studiaza la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, clasa prof. Viniciu Moroianu.In perioada 18-22 mai 2008, Mariusz Adamczak participa la proiectul “Discover Chopin”, sustinind un recital de pian in cadrul Academiei de Muzica “Gh. Dima”, un seminar Chopin si un workshop, acestea din urma fiind organizate sub egida Liceului de Muzica “Sigismund Toduta”.

Tot in anul 2008, pianistul polonez infiinteaza propria firma de impresariat artistic, al carei scop este promovarea tinerilor pianisti – se precizeaza intr-un comunicat de presa difuzat de organizatori.Aflata deja la cea de a II-a editie, Gala Festiva, intitulata Gala Tinerilor Pianisti, va avea loc duminica,
2 noiembrie a.c., de la ora 18, in sala 1 a Liceului de Muzica “Sigismund Toduta”.