Arhiva 2009

 

Anul 2009:

1. Între 25 – 30 iunie 2009, președinta Fundației a participat la cea de a II-a ediție a Concursului de Pian de la Porto din Portugalia, ca membră în juriu.

2. Între 16 – 20 iunie 2009, Concursul Internațional “PRO PIANO-ROMÂNIA”, ediția a XIII-a, la Sala ARCUB – Str. Batiștei nr. 14(au participat 98 tineri pianisti din tara si strainatate).

3. Joi 18 iunie 2009, in cadrul Festivalului “Bucharest music film Festival” desfașurat în Piața “George Enescu”, THEODOR DUMITRU din Constanța, membru activ al Fundației “PRO PIANO-ROMÂNIA” și laureat cu numeroase premii la olimpiade și concursuri naționale și internaționale de pian, a susținut un mini-recital, repurtând un deosebit succes. A se vedea videoclipul  de la adresa:  http://www.dailymotion.com/video/xab8x9_theodor-dumitru-on-bucharest-music

4. Între 12-13 iunie, 2009 – Festivalul “Prietenii Muzicii-PRO PIANO-ROMANIA” – Editia a VII-a, , la Institutul Francez – Sala “Elvira Popescu”, Bd. Dacia nr. 77(au participat 165 tineri pianisti).

5. Joi 28 mai 2009, ora 16,30 – Recital instrumental la ARCUB. Au participat 24 de elevi de la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din București, Liceul de Artă “Margareta Sterian” din Buzău, Colegiul Național de Arte “Regina Maria” din Constanța și Liceul de Artă “Bălașa Doamna” din Târgoviște.

6. Între 14 -15 februarie 2009,  editia a II-a a Festivalului “Prietenii Muzicii-PRO PIANO-ROMANIA”, filiala Cluj-Napoca, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Aproximativ 50 de profesori au prezentat la festival un numar de 120 de pianiști. Participantii, deosebit de talentati si bine pregatiti in scoli precum: Scoala de Muzica “Augustin Bena”, Scoala “ELF” si Liceul de Muzica “Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca, au fost recompensati,  in Gala din ziua de 15 februarie, cu Diplome de Onoare, de Merit , de Excelenta si numeroase Premii Speciale.

7.  Duminică22 februarie 2009, ora 10,30 – Recital instrumental la ARCUB. Au participat elevi, pianisti si violonisti, de la Liceul de Muzica “Dinu Lipatti”-Bucuresti, Liceul de Arta “Margareta Sterian”-Buzau, Colegiul National de Arte “Regina Maria” – Constanța, Liceul de Artă “Balașa Doamna” – Targoviste: Egizia Soare, Andru Angheliu, Elena Fong Cong, Matei Tomi, Bianca Fodor, Theodor Dumitru, Eduard Gogonea, Brigitta Pavel, Toma Verly, Bertha Satnoianu, Alina Alexandru, Marianna Andrei, Darius Hamid Pour Panahi, Ioana Tanase, Adriana Chirita, Teodora Chis, Diana Cimpeanu, Horia Ghita, Iarina Pascu, Ioana Popa, Cora Sibiescu, Irina Neacsu, Alexandru Manu, Mihai Chirita, Cecilia Pavel, Irina Radulescu, Leonard Mocanu. Cu participarea violonistei Cornelia Giurgea.

 

Ziarul “Făclia”(articol referitor la ediția 2009) – marţi, 3 martie 2009: 

La mijloc de februarie 2009, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost din nou gazda unui eveniment artistic special – Festivalul “Pro Piano – România”, secţiunea “Prietenii Muzicii”. Sufletul acestei acţiuni este distinsa doamnă  Stela Avesalon, profesor de elită al  Liceului de Muzică “Dinu Lipatti” Bucureşti, care, în anul l996 a înfiinţat Fundaţia “Pro Piano – România”. Scopul acestei organizaţii non profit este educarea, promovarea şi sprijinirea tinerilor pianişti. Incepînd cu anul l997 a fost organizat Concursul Internaţional Pro Piano, care reuneşte anual numeroşi participanţi din ţară şi din străinătate. Concursul figurează printre importantele competiţii internaţionale. Conştientă de importanţa studiului pianului chiar şi  de către cei care nu urmăresc neapărat o carieră muzicală, doamna profesoară Stela Avesalon a creat o secţiune aparte Pro Piano, “Prietenii Muzicii”, care aduce pe scenă din anul 2003 încoace pe iubitorii acestui instrument. In acest fel au fost stimulaţi şi răsplătiţi şi acei elevi care nu studiază pianul într-o instituţie profesionistă. Ataşamentul şi interesul la nivel de Bucureşti şi zonele apropiate pentru acest tip de întîlniri muzicale au constituit izvorul unei noi idei generoase a doamnei preşedinte al Fundaţiei: crearea unei filiale la Cluj-Napoca şi poate şi în alte centre ale ţării. Ideea a fost îmbrăţişată de profesorii clujeni care şi-au dat tot sprijinul pentru realizare. Prima ediţie  a festivalului la Cluj-Napoca, în 2008, a fost o surpriză prin numărul mare de participanţi, reunind două secţiuni, A- pentru cei care studiază pian ca instrument principal la Scoala generală de Muzică “A.Bena” şi Liceul de Muzică “S.Toduţă”, şi B – pentru cei care studiază pianul în particular, la diferite  şcoli private (Elf) sau ca instrument secundar la  şcoli  de muzică.

A doua ediţie a Festivalului Pro Piano – Prietenii Muzicii 2009 a întrunit ll3 iubitori ai pianului din Cluj-Napoca. Deşi după o săptămînă de vacanţă, elevii au oferit publicului  şi juriului momente artistice deosebite. Poate cel mai de apreciat este bucuria şi plăcerea participanţilor de a cînta la pian. Pianul este, înainte de toate,  instrumentul prin intermediul căruia se poate face o cultură muzicală: numeroase opere simfonice pot fi parcurse la pian, datorită reducţiilor existente. Dezvoltarea spirituală a celor ce fac muzică este un cîştig ce nu poate fi contestat. Nivelul pregătirii  elevilor s-a aflat la cote superioare celor din anul precedent. S-au acordat Diplome de Merit şi Diplome de Excelenţă pentru participanţi, atît pentru elevi cît şi pentru profesori, precum şi numeroase premii speciale – pentru prestaţii artistice deosebite, premiul Liszt, premiul Bach, premii pentru cea mai frumoasă piesă românească, premiul Fundaţiei Pro Piano şi altele.
Juriul Festivalului a fost alcătuit din doamna profesoară Stela Avesalon – preşedinte, prof.dr.Monica Noveanu şi  prof.Simona Dumea de la Liceul  de Muzică “S.Toduţă”, doamna prof.dr. Cornelia Bătrânca şi doamna prof.Toth Guttman Emese de la Scoala generală de Muzică “A.Bena”.
Alături de elevii participanţi s-au aflat profesorii lor, care le-au pus în evidenţă calităţile, atît printr-un repertoriu bine ales, cît şi printr-o pregătire temeinică. Părinţii s-au aflat şi ei în sală, ei avînd cel mai important rol, acela de a deschide în faţa copiilor lor porţile către frumos, către o educaţie complexă. Prezenţa doamnei profesoare Stela Avesalon la festival constituie un exemplu de dăruire şi devotament pentru nobila cauză de a atrage copiii înspre lumea muzicii. Rezultatele domniei  sale sînt cunoscute atît pe plan naţional cît şi internaţional , ca semn de preţuire fiind invitată în jurii internaţionale de prestigiu. Nu în ultimul rînd s-ar cere evidenţiată strădania profesorilor clujeni, în mod special efortul doamnei Cornelia Bătrânca, de a face posibilă desfăşurarea festivalului, dar şi contribuţia inimoşilor angajaţi ai Muzeului Etnografic. Astfel de activităţi se cer semnalate şi îmbrăţişate cît mai mult posibil.